Ohje ennakkolähetteen tilaamiseen


Sähköisen ennakkolähetteen tilaaminen ja maksaminen terveystutkimuksiin Omakoira-palvelun kautta

Tarvitset ennakkolähetteen tilaamiseen tunnukset Omakoira-palveluun. Jos sinulla on jo Omakoira-palvelun tunnukset, voit kirjautua suoraan palveluun. Jos sinulla ei ole vielä tunnuksia, klikkaa "Tilaa tunnukset ja maksa lähete" -painiketta. Jos et ole Kennelliiton jäsen, saat käyttöösi Omakoira-palvelun rajatun näkymän. Tunnusten tilaamiseen tarvitset henkilökohtaisia pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta.

Lähete tutkimuksiin tulee tehdä ennen eläinlääkärille menoa Omakoira-palvelussa. Näin eläinlääkäri pystyy tutkittuaan koiran tallentamaan tulokset sähköisesti suoraan koiran tietoihin. Kennelliiton jäsenet voivat tulostaa valmiit lausunnot Omakoira-palvelusta. Ei-jäsenet saavat lausunnon sähköpostiinsa eläinlääkärin tallennettua sen. Lausunto postitetaan myös kotiin perinteisenä kirjeenä, ellei sitä ole erikseen kielletty Omakoirassa.

Sähköisen ennakkolähetteen pääset tilaamaan koirallesi Omakoira-palvelusta kahdella eri tavalla.

TAPA 1

Mene Omakoira-palvelussa kohtaan Koirat ja valitse vasemmasta sivuvalikosta kohta Terveystutkimukset. Klikkaa tämän jälkeen Tilaa uusi lähete.

Tämän jälkeen voit tilata lähetteen omistamallesi koiralle, tai koiralle jonka omistaja on antanut luvan lähetteen tilaamiseen kirjoittamalla koiran rekisterinumeron tai tunnistusmerkinnän. Paina ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hae
(Jos haluat tilata lähetteen kasvattamallesi pentueelle katso ohjeet täältä.)

Valitse tämän jälkeen listasta haluamasi tutkimus koirallesi (voit valita useamman kerralla).

Lue vielä hyväksymisohjeet alta ja klikkaa Hyväksyn yllänäkyvät ehdot. Paina viimeiseksi Hyväksy. Tämän jälkeen paina Siirry maksamaan, josta sinut ohjataan valitsemaasi maksutapaan. Noudata maksamisessa maksulaitoksesi ohjeita.


TAPA 2

Pääset tilaamaan koirallesi terveystutkimuksia myös menemällä ylävalikossa kohtaan koirat ja vasemmasta sivuvalikosta kohtaan Koirat. Tästä aukeaa lista kaikista omistamistasi koirista. Valitse koira, jolle haluat tilata sähköisen lähetteen klikkaamalla koiran nimeä. Valitse tämän jälkeen oikeasta valikosta Tilaa terveyslähete.

Lue vielä hyväksymisohjeet alta ja klikkaa Hyväksyn yllänäkyvät ehdot. Paina viimeiseksi Hyväksy. Tämän jälkeen paina Siirry maksamaan, josta sinut ohjataan valitsemaasi maksutapaan. Noudata maksamisessa maksulaitoksesi ohjeita.

_______________________________________________________________________________________________________

Käyttämätön tutkimuslähete on voimassa 6 kuukautta, jonka jälkeen se poistetaan. Tilaaja voi kuitenkin saada lähetteelle lisäaikaa maksusta. Lisäaika on tilattava kuukautta ennen lähetteen voimassaolon umpeutumista. Kun koiralle tehdään omistajanmuutos, käyttämätön lähete poistetaan.

Ennakkolähetettä tehdessä ei vielä tarvitse tietää varsinaisen tutkimuksen tai kuvantamisen suorittavaa eläinlääkäriä, eläinlääkäriasemaa tai joukkotarkastuspaikkaa. Tutkimusajan eläinlääkärille voi varata ennakkolähetteen tekemisen jälkeenkin. Kennelliiton hyväksymät, yhteystietonsa julkaisun sallineet, virallisia terveystutkimuksia tekevät eläinlääkärit löydät täältä.

Kennelliiton antamista lonkka-, kyynär-, olka-, selkä- ja syringomyelialausunnoista peritään ennakkolähetemaksun lisäksi myös lausuntomaksu lähetteen tilaamisen yhteydessä. Ennakkolähetteiden ja terveystutkimuksiin mahdollisesti liittyvien lausuntomaksujen hinnasto löytyy täältä.

Viedessään koiran Kennelliiton viralliseen terveystutkimukseen koiranomistajan tulee ilmoittaa eläinlääkärille, jos koiralle on tehty lausuntoon vaikuttava leikkaus. Syringomyelian osalta koiranomistajan tulee myös kertoa,  jos koiralla on syringomyeliaan liittyviä oireita. Eläinlääkäri kirjaa operaation tai oirehtimisen lähetteeseen tutkimuksen tai kuvantamisen yhteydessä sekä liittää koiran sairaskertomuksen siihen mukaan. 

Myös sairaalle koiralle voidaan kirjata epävirallinen lausunto.

Perinnöllisten sairauksien ennaltaehkäisemisessä on tärkeää, että rekisteriin kirjataan tietoja myös oireilevista yksilöistä. Tämän vuoksi Kennelliiton tietokantaan tallennetaan myös sellaisia löydöksiä, jotka eivät kaikilta osin täytä virallisiin terveystutkimuksiin vaadittavia menettelyjä. Tällaisissa tapauksissa eläinlääkäri voi tehdä lähetteen epävirallisen tutkimustuloksen kirjaamiseen klinikalla.

Sairaan koiran epävirallisia tuloksia voidaan tällä hetkellä tallentaa seuraavissa sairauksissa:

  • lonkkanivelen kasvuhäiriö
  • kyynärnivelen inkongruenssi
  • kyynärnivelen kasvuhäiriö
  • olkanivelen kasvuhäiriö
  • polvilumpion sijoiltaanmeno
  • selkäohjeen alaiset sairaudet
  • syringomyelia

Kennelliiton jäsenet voivat tilata ja maksaa terveystutkimuslähetteitä ja Kennelliiton lausuntoja Omakoira-palvelun lisäksi myös Omakoira-mobiilisovelluksella, joka on puhelimessa ja tabletilla toimiva Kennelliiton jäsenpalvelu. Ohjeet lähetteen tilaamiseen mobiilisovelluksella löytyy täältä.

Lähde: Kennelliitto