Rotujärjestö SKKY:n ohje kääpiökoiraa hankkivalle


OLETKO HANKKIMASSA KÄÄPIÖKOIRAA?
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Jos olet harkitsemassa kääpiökoiran hankkimista, muista, että olet samalla hankkimassa perheenjäsentä jopa seuraaviksi 10-15 vuodeksi. Siksi oikea, tarkoin harkittu valinta on tärkeää.  Seuraavassa neuvoja pennun ostajalle.
 

Harkitsetko rekisteröimättömän ja paperittoman tai ulkomailta Suomeen jälleenmyyntiin tuodun pennun hankkimista? Lue ensin Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton tiedotteet asiasta!
 

Epäiletkö, että myynnissä oleva tuontipentu on salakuljetettu Suomeen? Ota tarkkaan ylös myyjän ja myynnissä olevan pennun/pentujen tiedot ja ilmoita tullin vihjepuhelimeen, puh. 0800 1 4600.


 * Koiran rotu

Kaikki kääpiökoirarodut eivät sovellu kaikille eikä kaikkiin elämäntilanteisiin, ja siksi rotua harkittaessa kannattaa kysyä, onko perheellä aikaa säännöllistä viikottaista pesua, föönausta, harjausta ja kampausta vaativalle koiralle vai onko lyhytkarvainen tai kerran, pari vuodessa nypittävän, trimmattavan turkin omaava koira parempi valinta? Harrastetaanko perheessä paljon lenkkeilyä, jolloin koirarodunkin on oltava reipas, runsaasta liikunnasta pitävä rotu? Onko perheessä pieniä, alle kouluikäisiä lapsia, jolloin kaikkein pienikokoisin koirarotu voi jäädä lasten jalkoihin?  
Tutustu suunnittelemaasi koirarotuun tarkoin etukäteen,  hanki tietoa kirjallisuudesta tai vaikkapa SKKY:n internet-sivuilta osoitteesta www.toydogs.net ja käy koiranäyttelyissä tutustumassa rotuihin ja keskustele rodun harrastajien kanssa. 


* Kenen kasvattama koira? 

Kun olet tehnyt rotuvalintasi, käänny vastuuntuntoisen, laadukasta koirankasvatustoimintaa harjoittavan kasvattajan puoleen.  Ota yhteyttä kyseisen rodun oman yhdistyksen tai jaoston pentuneuvojaan, joka antaa tietoja yhdistyksen välityslistalla olevista, yhdistyksen vahvistamat jalostuskäytön vähimmäisvaatimukset täyttävistä vanhemmista olevista pennuista sekä yleensä rodusta. Varmista, että kasvattaja on rotujärjestön tai sen alaisen yhdistyksen jäsen. 
Vältä ostamasta koiraa pelkän lehti-ilmoituksen tai internetilmoituksen perusteella.  
Arvokasta tietoa pentueen vanhemmista ja kasvattajan muiden

kasvattajien näyttely- ja terveystuloksista saat Kennelliiton jalostustietojärjestelmästä (www.kennelliitto.fi), josta voit hakea tietoja rodun, yksittäisen koiran tai kasvattajan kennelnimen perusteella.


* Terveys- ja näyttelyvaatimukset

Varmista, että pennun vanhemmille on tehty rodussa vaadittavat terveystutkimukset (yleisimmin kääpiökoirilla polvi- ja silmätutkimukset) ja vanhemmat on palkittu näyttelyssä. Vaikka näyttelymenestys ei takaa hyviä jälkeläisiä eivätkä kaikki pentueen pennut ole näyttelytähtiä, näyttelypalkinnot ovat osaltaan takaamassa, että pennulla on edellytykset kehittyä terveeksi, hyväluontoiseksi ja rotumääritelmän mukaiseksi koiraksi. 
Kun menet katsomaan pentua, pyydä, mikäli mahdollista, nähtäväksi myös pentueen emä ja isä ja varmista, että pentueen pennut ovat hyvin hoidettuja ja reippaita pentuja.  Muista, että kotiolosuhteissa hoidetuilla pennuilla on yleensä paremmat lähtökohdat kehittyä mukaviksi kotikoiriksi kuin kennelolosuhteissa kasvaneilla pennuilla. Älä osta koskaan koiraa säälistä, mikäli olosuhteet eivät ole mielestäsi sopivat. Älä myöskään sorru ylisanoihin tai myyntipuheeseen, sillä vastuuntuntoinen kasvattaja kertoo pennuistaan ja koiristaan ilman ylisanoja!
Kun menet katsomaan pentua, muista sopia käynnistä etukäteen.  Älä ota mukaasi koko sukua ja tuttavapiiriä, sillä kasvattajat kasvattavat koiriaan harrastuksena, eikä ole kohtuullista, että pennunostajat käyttäytyvät kuin sunnuntaihuvinaan asuntoesittelyissä kiertävät katsojat. Ota kuitenkin perheen lapset mukaan, sillä kasvattaja haluaa ennen myyntipäätöstään toki nähdä, minkälaiseen perheeseen hän harkitsee suurella vaivalla hoitamansa pennun myymistä. Jos et pääse sovittuun aikaan, peru tulosi ajoissa. 


* Minkähintainen pentu?

Pennun hinta on ostajan ja myyjän välinen asia. Voit kuitenkin tiedustella rodun yhdistyksen pentuneuvojalta, millaisessa hintahaarukassa pennun hinta yleensä liikkuu.  
Ota huomioon, että lupaava pentu korkeasti palkituista vanhemmista voi olla kalliimpi kuin koira, jonka vanhemmilla ei ole näyttelymeriittejä. Samoin kasvattaja saattaa myydä halvemmalla pennun, jossa on jokin sellainen vika, joka estää sen palkitsemisen näyttelyssä, mutta josta siitä huolimatta voi tulla mukava kotikoira. Muista kuitenkin, että olet tässä tapauksessa hankkinut kotikoiran, et näyttelytähteä. 
Ota huomioon, että kasvattaja saattaa edellyttää varausmaksun maksamista, mikäli pennut eivät ole vielä luovutusikäisiä. (Minimi-ikä pennun luovuttamiselle on 7-8 viikkoa, mutta kääpiökoirien osalta on suositeltavaa, että pentu on hieman vanhempi.) 
Miksi suomalaiset koirat ovat sitten kalliimpia kuin naapurimaissa myynnissä olevat pennut? Esimerkiksi siksi, että koiran vanhempien hoitokustannukset säännöllisine eläinlääkärintarkastuksineen, rokotuksineen, madotuksineen sekä korkealuokkanen ruokinta maksavat, mutta ne myös antavat pennulle huomattavasti paremmat edellytykset terveeseen elämään, ja myös kasvattajan tietotaito on tärkeää varsinkin ensimmäistä koiraa tai uudenrotuista koiraa hankittaessa.


* Miksei paperiton tai tuontipentu?

Tänä päivänä Suomessa kaupataan sekä Suomessa tuotettuja, paperittomia ”välipentuja”, ”risteytyspentujen” nimellä markkinoituja sekarotuisia pentuja tai Venäjällä ja Baltian maissa kasvatettuja ja sieltä Suomeen jälleenmyyntiin tuotuja pentuja, jotka ovat huomattavasti halvempia kuin järjestäytyneiden kasvattajien kasvattamat pennut. 
Ostohinnassa säästäminen voi kuulostaa järkevältä, mutta ennen ostopäätöksen tekoa tulisi harkita huolellisesti, mitä pennun lopulliset kustannukset tulevat olemaan. Kun myyjä saattaa käyttää prepaid-liittymiä eikä hän tee kauppakirjoja ja edellyttää käteismaksua, koiran ostajan kuluttajasuoja on olematon. Jos pentu on vielä salakuljetettu maahan tai se on kasvatettu eläinsuojelullisesti arveluttavissa olosuhteissa, ostaja voi joutua huomaamaan ostohinnan nousseen moninkertaiseksi eläinlääkärikulujen vuoksi. Älä edistä näiden trokareiden liiketoimintaa ostamalla heiltä koira! 


* Kauppakirja, hoito-ohjeet

Kun olet tehnyt ostopäätöksesi, vaadi, että kasvattaja tekee kirjallisen kauppasopimuksen koiran myynnistä. Edellytä, että pentu on myyntihetkellä eläinlääkärin tarkastama. Pyydä kasvattajalta kirjalliset ruokinta- ja hoito-ohjeet, joista käy ilmi myös madotukset, rokotusaikataulu jne. Noudata myös näitä hoito-ohjeita.  


 * Seuranta

Kun olet tuonut pennun kotiin, muista pitää yhteyttä kasvattajaan ja kertoa koiran kehittymisestä.  Mikäli ongelmia ilmenee, jokainen vastuuntuntoinen kasvattaja opastaa mielellään pennunostajia ja haluaa seurata pennun kehitystä. Pidä kasvattaja ajan tasalla.


* Älä hätäile

Varsinkin kysytyimmissä roduissa, joissa syntyy vähän pentuja, pentua voi joutua odottamaan jonkin aikaa. Älä osta koiraa hetken mielijohteesta!


(Suomen Kääpiökoirat ry)